Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždy se usmívám nad zavilostí levicových nadšenců, kteří tvrdí, že socialistická ekonomika byla bez dluhů ! Ty Laguny jsou názorným příkladem, kdy jsou vydávány miliardové částky a konec řešení se stále nerýsuje ! Skutečně dobrý nápad, svážet z celé ČSSR odpady a z těch prostě vytvořit naprostou ekolo katastrofu - raritu ! Někdo zase má malebné rybníky s rybami :-) Dnes, neuvěřitelné problémy ! „Množství kalů se původně měřilo z loděk, které plavaly po několika metrech olejů. Ručně se vrtalo do dna. Vrtáky narazily na zpolymerizované uhlovodíky, které ztvrdly, a ti, co to zkoumali, mysleli, že už jsou na dně,“ Ten objem je neočekávaně větší ! Proč, se v samotné OV nezbudovala spalovna, (pracovní příležitosti - menší náklady na převoz), to je věc další. Podobně, jak byly efektivně využity již vložené prostředky!

0 0
možnosti

To vození kalů z ostravských lagun po světě je úplně zbytečné.

Na začátku sanace těch lagun klidně mohl být v nějakém ostravském brownfieldu postaven menší provoz na likvidaci nebezpečných odpadů. S kapacitou pár stovek kilo za hodinu to zas tak drahý provoz není, do 100 - 200 miliónů by se to vešlo.

Za 5 - 10 let třísměnného provozu by se ty hodně hořlavé odpady v pohodě zlikvidovaly a ještě by v době, kdy byla v Ostravě velká nezaměstnanost, přibyla pracovní místa a ještě by se získalo teplo z likvidace.

Ovšem převládly zřejmě ekonomické zájmy nějaké firmy nad nejlepším řešením a proto seš to dělalo tak, jak se to dělalo.

Zbytek málo hožřlavého odpadu je převážně zemina nasáknutá nějakým procentem ropných látek, tam by se po technické sanaci, která by odstranila většinu těkavých ropných látek, mohla s výjhodou zlikvidovat v cementárenské peci. Ta zemina, což jsou vlastně silikáty, by tam našla vítané využití jako potřebná příměs k vápenci a cementárenská pec disponuje potřebnou teplotou po potřebnou dobu, aby se v pohodě zlikvidovaly všechny nebezpečné látky typu dioxinů.

0 0
možnosti

Pokud vím, tak Ostrava si sice velmi přeje dokončení sanace, ale se stavbou nové koncovky nesouhlasila, že prý už mají zdrojů znečištění dost a že po dokončení lagun by už tam zůstala.

Což nelze popřít, ale bohužel vidíme k čemu to spěje.

0 0
možnosti
Foto

Michale, taky názor... myslím, že jich tam je víc, ono je zapotřebí číst, myslet v souvislostech...takže, ano je to emotivní, ale popis je důležitý, aby to pochopili i lidé mimo Čáslav... Lenka Bochníčková, autorka petice... https://www.facebook.com/groups/44514122355/permalink/10156156202807356/

0 0
možnosti

Přemýšlím do jaké míry víte, proti čemu vlastně bojujete. Z toho jak Vy i paní Bochníčková mícháte střípky posbíraných informací soudím, že moc ne. Neberte to prosím jako útok, spíš jako zpětnou vazbu, že informační hodnotu (aby to pochopili lidé zvenčí) to nemá. Nedozvěděl jsem se kde to skladují, co to je, proč je to špatně... jen že by měl starosta odstoupit.

Obávám se, že sanace ostravských lagun se nikdy nedokončí, protože nebude KDE ji dokončit. Všude to zastaví lidé, kteří moc neví proti čemu protestují.

0 0
možnosti

V té spoustě emotivního povídání jsem našel jedinou relevantní informaci: Pokud se

společnost AVE něčeho dopustila, tak příslušné úřady podle všeho konají jak mají. Chápu to správně?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS