Premiér Babiš taktizuje?! Parlamentní volby ve stejném termínu jako komunální, v říjnu!?

11. 05. 2018 14:52:50
Předseda vlády Andrej Babiš a jeho tým hnutí ANO "vyjednává" o vládě už více než 6 měsíců. V Česku budou v říjnu i volby komunální, které se konají jednou za čtyři roky. Zdá se, že Babiš hraje i na předčasné parlamentní volby.

Jednání o nové vládě už mnohokrát zkrachovala, veřejnost už pomalu zapomněla, kdo s kým jednal, kdo s kým se nedohodl. Hlavní argument hnutí ANO, v čele s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem v demisi, tak může například být "populistický", jednání se nedaří více než půl roku, a řešením mohou být i předčasné parlamentní volby. Lidé půjdou "jenom" jednou k volbám a ještě ušetříme pár stovek milionů za opakované, předčasné parlamentní volby!

Volební průzkumy

V posledních dnech zveřejněné volební průzkumy ukazují jasnou převahu hnutí ANO nad ostatními parlamentními stranami. Babišovi a jeho straně, tak nejde o život, jako ostatním partajím, které jsou na hranici vstupu do parlamentu, tedy magických pět procent.

Komunální volby

Shodou okolností se v říjnu konají komunální volby v celé republice. Češky a Češi si zvolí nové starosty a zastupitele ve všech městech a obcích. Babiš by mohl využít veřejného mínění, volebních preferencí a mohl by přetavit parlamentní úspěch i ve vítězství v komunálních volbách ve větších městech, i v menších. Veřejnost velice přivítá, že nemusí k volebním urnám vícekrát, stát ušetří "imaginárně" miliony na předčasných volbách a Babiš se může radovat.

Tak jak to bude? Uvidíme zřejmě až v řijnu

Budeme to vědět do 30. června, tedy do prázdnin? Ty tak trochu politiky tlačí, dva měsíce prazdnin a dovolených může ale ve skutečnosti hrát jiným stranám do karet. Pokud se o vládě nerozhodne, i když se na oko může ANO s ČSSD dohodonout i před prázdninami, aby následně přišlo s tvrzením, že dohoda padá, protože se objevily nějaké pochybnosti.

Pak marketingový tým Andreje Babiše, respektive Andrej Babiš na svém facebookovém profilu hrdě přizná, že tedy v zájmu veřejnosti navrhuje předčasné volby a ty, že se tedy spojí s těmi komunálnimi.

Ušetří se a ještě na tom ANO zřejmě vydělá, do parlamentu se v opakovaných volbách určitě dostane a v komunálních volbách svůj triumf může dovršit. Osobně bych si podobný scénář vůbec nepřál, protože komunální politici, například Adriana Krnáčová i další nepřesvědčili o manažerských dovednostech, které "řvali" na lidi z billboardů v kampaních před čtyřmi roky. A řada dalších měst, osobní zkušenost mám z Písku i Čáslavi, také nemá žádné hvězdné politiky v tričkách hnutí ANO.

Osmičkový rok. Rok pozitivní? Rok historicky negativní?
Každopádně "rekordní vláda v demisi v podání Andreje Babiše" vstoupila už dávno počtem dnů u moci do novodobých dějin. Jednobarevná vláda v křehké české demokracii není určitě ideálním řešením. Teoreticky je možné, aby jednobarevná vláda někdy vládla, ale aktuální vyzrálost politiků i občanské společnosti v Česku není na dostatečné úrovni, a tak je to obrovské riziko pro budoucnost republiky.

Letos si přitom připomínáme 100 let od založení Československa, je to rizikový osmičkový rok. Naše země prožívala vítězství i výhry právě v letech končících na 8, každý tuší, ale pro jistotu připomenu 1918, 1948, 1968, a co rok 2018?

Autor: Tomáš Ouředník | pátek 11.5.2018 14:52 | karma článku: 12.90 | přečteno: 536x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 821

Tomáš Ouředník
www.tomasourednik.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...