Kde (s)končí 43 000 tun ostravských lagun, pane starosto, senátore, exministře, AVE?

21. 03. 2018 19:45:58
OTEVŘENÝ DOPIS Pane starosto Čáslavi, senátore Strnade, pane exministře Havlíčku, zastupitelé i zastupitelky města, stále nevím, stejně jako 10 tisíc občanů Čáslavi, kde se ukládá vysoce nebezpečný odpad z ostravských lagun.

Na únorovém zastupitelstvu města Čáslav, 12. 2. 2018, jsem se jako obyvatel města dotazoval starosty Jaromíra Strnada (ČSSD), který je i senátor za Kutnohorsko, na ostravské kaly. Bylo mi tvrzeno starostou, že se v žádném případě na skládku kaly nevozí a vozit nebudou.

Starosta Strnad také prohlásil 12. 2. 2018, že má jen ústní dohodu s mluvčím AVE, což mě trochu šokovalo, že spoléhá, promiňte, na "hlásnou troubu" soukromé společnosti. Není nutné připomínat některé legendární výroky prezidentova mluvčího Ovčáčka... To by neměl být relevantní partner pro plnění dohod! Vždyť přeci mluvčí organizací mají ve skutečnosti hasit nejrůznější, promiňte, průsery, aby byla neinformovaná, pro některé nadlidi blbá veřejnost, zcela klidná. V mediální politické praxi: pozitivní věci řeší ministři, nepodařené záležitosti padnou na mluvčí.

12. 2. 2018 otázky na starostu Strnada i zastupitele města Čáslavi
PŘEHRAJTE KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK:

article_photo

Zastupitelky, zastupitelé, snažil jsem se v únoru letošního roku vydolovat váš názor, žádal jsem každého ze zástupců politických stran současného zastupitelstva ČSSD, ANO, nezařazení (Čáslav pro všechny), SNK-ED (nově Nezávislí Čáslav), KSČM, ODS, Šance pro rodinu (KDU-ČSL), aby se k mým otázkám vyjádřili. Připadal jsem si trochu jako ve škole, když zlobivý učitel vyvolává žáky, kteří nechtějí, že (ne)umějí a nebo si říkají v duchu, mezi sebou, co je to za chytráka. Co votravuje.

Tehdy dokonce na zastupitelstvu starosta tvrdil, že AVE už rozhodlo, kam se bude nebezpečný odpad z Ostravy vozit, ale že to nemůže říct kvůli obchodnímu tajemství a že to bude oznámeno zhruba za 14 dnů, tedy zhruba kolem 26. 2. 2018.

Vy sami jste byli překvapeni, že starosta za vašimi zády něco řešil a ví zřejmě daleko víc, než vy sami tušíte, zná odpověď, ale vy o tom bohužel nemáte ani páru! Nechci nikomu křivdit, váš starosta má takzvaně informační náskok, věnuje se starostování i senátorování na plný úvazek.

Většina z vás to dělá až po své vlastní práci. Rýpavý volič může namítnout, že jsem moc kritický, ale nejde náhodou o zdraví všech Čáslaváků, všech čáslavských dětí, všech vašich sousedů, spoluobčanů a dokonce i o zdraví bývalého poslance i bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) i bývalého ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) a jejich rodin? Jiří Havlíček, ten se ani neozval, když jsem se snažil ptát, vždyť byl přeci jenom řadovým zastupitelem, pardon, zapomněl jsem, vždyť působil i jako místostarosta města a "chvíli" i ministr řešící ostravské laguny.

Všichni čekáme, ale není na co...

S touto odpovědí jste se, i vy čáslavští zastupitelé, tehdy spokojili. Dalo by se říci o.k., počkáme si, až to starosta oznámí ke konci února. Vždyť mu musíme věřit, když dělá starostu. Není potřeba jej kontrolovat, ptát se ho, konfrontovat s realitou a "strašením" aktivních občanů. Vždyť za chvíli budou volby a potom zase další...

V tomto případě podobné argumenty, v situaci kdy je celá řada zarážejících faktů na stole, není na nic už čas. Volební období je přeci vždy 4 roky a skládka tady je už pár let a bude "jen" do roku 2030 a vždyť se k nám vozí komunální odpad pouze z více než sta měst a obcí, ale také se u nás skladuje "pěkná nálož" od více než 200 průmyslových podniků a živnostníků. Zeptejte se vašich manželek, zda je to zajímá... Nebo zda, jsou na všechno papíry v pořádku?

Občané, nebudu vám lhát, není to můj styl, situace je velmi vážná. Město, starosta města, vaši zastupitelé nemají téměř žádnou kontrolu nad "úžasným" projektem společnosti AVE na okraji vašeho města. A dokonce to občas i hoří. Ale to vy poznáte, pardon, zjistíte až v létě, když to pěkně smrdí. Jsem u vás ve městě nováčkem, tak promiňte za akčnost, že mě zajímá v čem a u čeho žiji, co dýchám u lesoparku Vodranty...

Co vám politici zapomněli říct...

Páni politici vám neřekli nebo nechtěli vám dělat starosti, že jsme takovým pomyslným smetištěm pro další obce z okolí, není to skládka komunálního odpadu a je z toho aktuálně hrozně velká suma, nechci přehánět, bratru nějakých cca 17 milionů za rok. Za to by mohla být nějaká pěkná chaloupka u lesa. Za tyhle "drobný" si zdraví asi nikdo v případ rakoviny nekoupí. BOHUŽEL, ale co byste chtěli, vždyť máte kvalitní chodníky, hezký nový zimák na dluh a neinformované občany, které to podle vás moc nezajímá, nebo že spíš nemají internet, aby se o situaci dočetli z "pravdivých" tiskových zpráv kohokoliv. Kolik z vás bylo reálně v okolí skládky, v lepším případě přímo na skládce?

Včera bylo pozdě! ANO, spíš ano, ale teď přijde argument, že skládka není města, že je soukromé firmy, ale i přesto existuje mnoho možností, jak přes Českou inspekci životního prostředí, odbor životního prostředí, přes členy vlády, senátory, poslance, tak trochu tlačit na AVE, nebo je to zase kuří oko spolumajitele miliardáře Daniela Křetínského, nebo spřátelených kamarádů vedení města? Nevím, co si o tom jako blbý občan mám myslet, ale jako informovanější občan, který se dostal k pár průkazným důkazům a informacím o správném vedení města a kontrolou nad skládkou, mám z toho hlavu v pejru.

Odpad se na Čáslavsku neměl nikdy pálit

Pánové a dámy zastupitelé, tak dnes je 21. 3. 2018 a podle mě nikdo dosud na moji otázku prakticky neodpověděl, narážím na to, že místo uložení nebezpečného odpadu oficiálně nikdo neoznámil. AVE sice tiskovou zprávu vydalo, na první pohled se neinformovaná veřejnost i místní média zaradovala, že "pozitivní" tížená zpráva přišla.

Společnost AVE "vítězoslavně" oznámila 13. března 2018. Jen tak mimochodem byla spíše donucena exkluzivní zprávou Českého rozhlasu Radiožurnálu reagovat ve stejný den na uniklou informaci veřejnoprávního média, že se budou spalovat laguny na Sokolovsku. Zarážející na tom je, že občané na Sokolovsku ani starosta dotčené obce o spalování lagun vůbec nic netušili.

Starosta města Čáslavi Jaromír Strnad (ČSSD), který je zároveň i senátorem za Kutnohorsko, se bude odvolávat právě na zmiňovanou tiskovou zprávu DIAMO, potažmo AVE, majitele skládky. Obyvatelům tvrdí, že je informoval, jak mi slíbil. Tady je "vaše", "jejich" pravda: bude se pálit na Sokolovsku.

Čtrnáct dnů od mého dotazu už dávno uplynulo, ale odpověď, která je skutečně odpovědí související s čáslavskou skládkou ještě nepřišla, abych byl korektně přesný, přišla, ale ne od vedení města, ani od AVE ale od dobře informovaných zdrojů, můžeme tomu říkat pracovně, důležité varování, které přineslo další zásadní důkazy.

ČIŽP šetří aktuálně závažné pochybení na skládce v Čáslavi, ministerstvo stoplo peníze

Podle organizátorky petice proti kalům Lenky Bochníčkové, v tuto chvíli problémy šetří i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), i ministerstvo životního prostředí, které přes ministerstvo financí zastavilo vítězi obří státní zakázky, společnosti AVE, dokonce platby za největší likvidaci nebezpečných odpadů, celá zakázka dosahuje objemu zhruba půl miliardy korun.

Je hodně důležité, je to zásadní fakt pro laiky, odpad z ostravských lagun, takzvaná hlinka na skládce v Čáslavi určitě neměla nikdy podle současných povolení vůbec skončit!!! "Po vyhodnocení prvních výsledků kontroly, kdy byly zjištěny nedostatky při zpracování navezených odpadů (hlinek), požádalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) investora, Ministerstvo financí, o pozastavení plateb firmě AVE za odvoz odpadů na skládku až do doby ukončení kontroly ČIŽP. Odvoz odpadů na skládku v Čáslavi byl zastaven," vyplývá z pár hodin "staré" zprávy MŽP.

Existují i další důležité důkazy o pohybu vozidel z Ostravy do Čáslavi

Pohyb aut u skládky v Čáslavi a úplně náhodou těch samých nákladních souprav u areálu, kde se těží ostravské laguny. Je také potvrzen! Můžeme se dočkat tvrzení, že auta vozí hezkou kvalitní zeminu na zahrádky do Čáslavi. Tak zase bohužel vážněji! Tvrdá realita je spíš taková, že se část ostravských lagun, respektive ostravských kalů, takzvaná hlinka, tajně vozí do Čáslavi! Přesněji řečeno vozila.

Díky několikadennímu monitorování pohybu vozidel kolem skládky AVE v Čáslavi i v blízkosti areálu bývalé chemičky Ostramo, kde se odtěžují ropné laguny, jezdí stejné soupravy, vždy nákladní automobil včetně přívěsu.

Varovný systým neexistuje, i když už skládka, tehdy bez lagun, vícekrát hořela

V minulosti už skládka několikrát hořela a lidé neměli okamžitou zprávu o hořícím nebezpečí, poznali to jen podle velkého zápachu, který se šířil od skládky, která je zhruba jen 500 metrů od města. Podle mě teď, když je vysoce pravděpodobné, prakticky 99 %, že na skládce jsou i nebezpečné látky z ostravských lagun, tak to už je opravdu velmi závažné ohrožení desetitisícového města rakovinotvornými výpary. Pod petici proti ukládání kalů se přitom na Čáslavsku za krátkou dobu podepsalo více než tisíc občanů.

Petici proti kalům podepsalo více než 1 000 lidí z Čáslavska

Iniciátorka petice na Čáslavsku Lenka Bochníčková dlouhodobě kritizuje nestandardní přístup čáslavské radnice a majitele skládky AVE: „Vždyť je to tak jednoduché. Kdyby AVE zveřejnilo zprávu, že kaly se budou, či vozí tam a tam, nebylo by se o čem dohadovat. Jen mlčí a mlží. Přitom je jasné, že takové kšefty jsou hodně dlouho dopředu připravované. A názory lidí jim jen překáží.” Podle Bochníčkové dokonce starosta Jaromír Strnad (ČSSD) prohlásil, že pokud se potvrdí, že se na skládku dostaly kaly z Ostravy, že odstoupí. „Pan starosta se dušoval, že odstoupí, jestli to bude pravda. Mám na to tři svědky“, tvrdí Bochníčková.

Ostravské laguny, ostravské kaly...

Likvidaci největší ekologické zátěže v Česku vyhrála společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která by odstraněním zhruba 91 tisíc tun kalů měla vydělat téměř půl miliardy korun. Rakovinotvorné a zapáchající ropné látky jsou v areálu dnešních lagun Ostramo už od konce 19. století. Jde o odpady z rafinérské výroby a také později k nim přibyly odpady z použitých mazacích olejů. Po ukončení činnosti chemičky Ostramo odpovědnost za tuto obrovskou ekologickou zátěž převzal stát.

Co k tomu dodat?

Moc dobře víte, zastupitelky i zastupitelé, jaká je aktuálně konstelace v městském zastupitelstvu. Tedy především zástupci ČSSD, ANO a proti nim ostatní strany. Prostě a jednoduše vykašleme se všichni na stranickou disciplínu a řešme problémy, které nejsou lhostejné nikomu, kdo má zdravý rozum. Každý z vás, který je v zastupitelstvu má určitý podíl na současném stavu. Nechci a nebudu nikoho soudit, na to nemám z mnoha důvodů právo. Jen se snažím vám i (ne)informovaným občanům otevřít oči.

Potěšilo mě, že politická strana ANO organizuje Ukliďme Česko poprvé v Čáslavi. Naše Sněžka se nedá ale uklidit za jedno dopoledne, je potřeba většího rozhodnutí, abychom v současné chvíli získali v těžké situaci lepší kontrolu nad skládkou. Veřejnost si všímá, že na ní jezdí i mimo pracovní dobu řada vozidel, kdo je asi váží, když oficiálně skládka nefunguje. Jooo. Zapomněl jsem, vždyť dostává město peníze jen za uložené tuny odpadu! A večer je přeci tma. Tuna sem, tuna tam, nebo spíš tisíc tun z Ostravy, tisíc tun do Čáslavi. Jak to říká váš šéf, nekecáme a makáme? Ekologicky důležitější téma s daleko větším dopadem na zdraví obyvatel Čáslavi, to je to oč tu běží!

Tohle fakt není kampaň, to je jen upřímnost ve stylu Stanislava Grosse

Je to ve veřejném zájmu. Kdo nechce přemýšlet a jednat, by neměl zastupovat občany, zastupovat jejich práva a jednat v jejich zájmu. A kdo na práci zastupitele nemá čas a chuť a "neumí mluvit", tak tam nemusí vůbec být. Někdo prostě musí z kola ven! Už je tma, na počítači mi ukazují hodiny 19:45, je jsem to ale blbec, vždyť se stačí podívat pro kontrolu z okna ven, tak to nebude ani vidět, nikdo si toho nevšimne, když to někdo položí...

Jen se hlásím k tomu, že by mi bylo špatně, kdybych to všechno nenapsal, věřím, že pochopíte mojí psychickou slabost, asi jsem se už nadýchal nějakých výparů a každý pátý psycholog, nebo devět z deseti, doporučuje, že je velmi zdravé se ze všeho vypsat, tak jsem to radši udělal, abych neměl následky, tedy pokud to vůbec někoho zajímá. Ale občanku stále mám a dokonce i hlasovací právo, stejně jako další obyvatelé Čáslavi.

Tomáš Ouředník, 21. 3. 2018

Autor: Tomáš Ouředník | středa 21.3.2018 19:45 | karma článku: 25.29 | přečteno: 1910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 622 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 158 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 821

Tomáš Ouředník
www.tomasourednik.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...