Speciál: Autenticky z festivalu. Poslední!? Mezinárodní filmová akce to nemá jisté…

6. 11. 2015 21:48:56
+VIDEOSPECIÁL Řada zajímavostí a nejzásadnější okamžiky 15.ročníku Mezinárodního filmového festivalu studentských filmů v souhrnném zpravodajství. Bude letošní čtyřdenní akce úplně poslední v historii?!

+4 VIDEOREPORTÁŽE+4 VIDEOROZHOVORY+ZNĚLKA+OHŇOSTROJ+FILMY NATÁČENÉ NA PÍSECKU...

Náklady na letošní ročník dosahují zhruba 3,5 milionu korun. Sice se podařilo získat řadu grantů i sponzorů, ale sehnat dostatek peněz je podle ředitelky festivalu Vladany Terčové stále těžší. Terčová dokonce zvažuje, že festival, který ve světě získal velké renomé, už v Písku pořádat nebude...

Město “žere” nejlepší filmy světa. Vzpomíná se na Ondříčka +ZNĚLKA FESTIVALU

article_photo

Čtyři náročné dny, promítání a řada doprovodných akcí. Filmy hrané, animované i dokumentární z více než 50 zemí. Přes 350 autorů. Na to všechno láká diváky letošní 15. ročník Mezinárodního filmového festivalu studentských filmů v Písku.

Prestižní přehlídka nabízí letos úplně poprvé i novinku pro absolventy všech filmových škol. A významná akce je i vzpomínkou na světově uznávaného českého kameramana.

Hlavní festivalovou Cenu udělí mezinárodní porota po čtyřech náročných dnech. Cena Václava Kršky nese jméno po scenáristovi, režisérovi a píseckém rodákovi. Ten ve městě zfilmoval například literární díla Fráni Šrámka.

Rekordní. Festival roste. Ředitelka Terčová má občanku +OHŇOSTROJ

article_photo

Původně pouze jednodenní komorní akce studentů filmové školy. Letos už mezinárodní festival trvající čtyři dny, v soutěži filmy hrané, animované i dokumentární z více než 50 zemí... Řada doprovodných akcí. Potvrzuje to ředitelka festivalu Vladana Terčová, která dostala za festival i občanku. Akce vyrostla ve všech parametrech. Letošní se řadí určitě k rekordním.

Scénárista Čabrádek. "Zatáhl" roletu. Vybírá už "jen" nejlepší světové filmy +FILMY ČABRÁDKA

article_photo

Písecký rodák Karel Čabrádek se řadí k nejvýznamnějším českým scénáristům. Každoročně má před mezinárodním filmovým festivalem studentů velmi složitý úkol. Ze stovek přihlášených snímků vybírá společně s kolegyní jen ty nejlepší, které v Písku postupují do hlavní soutěže.

Jak složité je vybrat ty nejlepší studentské filmy z celého světa? Kolik hodin sledování snímků na to potřeboval? Vyšel mu tip na vítěze hlavní soutěže festivalu? Připravuje vlastní scénář? Co trápí kvalitní scénáře? Jak vzpomíná na kameramana Miroslava Ondříčka? A řada dalších otázek...

Karel Čabrádek, známý i pod přezdívkou „Čabrda“, je podepsán pod řadou námětů a scénářů pro film a televizi. Zaměřil se především na dětskou filmovou tvorbu, ale nebránil se i jiným látkám. Spolupracoval například s Karlem Kachyňou, Viktorem Polesným, Ludvíkem Rážou, Václavem Křístkou, ale také s píseckým rodákem Václavem Krškou, jehož jméno nese hlavní festivalové ocenění. Čabrádek je spjat s výukou na píseckých filmových školách. Sám absolvoval odbornou školu filmovou v Čimelicích. Řadu let působil v Praze jako asistent produkce ve Filmovém studiu Barrandov. Pracoval také jako dramaturg píseckého Divadla Fráni Šrámka.

+SEZNAM NEJZÁSADNĚJŠÍCH FILMŮ KARLA ČABRÁDKA

spolupráce s režisérem Karlem Kachyňou Duhová kulička, Už zase skáču přes kaluže, Prima sezóna, Cesta byla suchá, mnohdy mokrá, Čekání na déšť, Dobré světlo, Počítání oveček, Blázni a děvčátka, Kráva, Kožené slunce

spolupráce s režisérem Viktorem Polesným Boží pole s.r.o.

spolupráce s režisérem Václavem Křístkou Policejní pohádky strážmistra Zahrádky, Rajónové blues

spolupráce s režisérem Ludvíkem Rážou Upír ve věžáku

Minuta ticha za Ondříčka. Inspektor řeší “vraždu” v přímém přenosu

article_photo

Inspektor Bohumil Vražda v přímém přenosu vyřeší písecký “mord”. Diváci ve zcela zaplněném kině Portyč ve stoje také uctili symbolickou minutou ticha letošní úmrtí kameramana oscarového Amadea Miroslava Ondříčka.

To byly dvě hlavní události slavnostního zahájení filmového festivalu studentských filmů v Písku. Miroslav Ondříček byl hlavním kameramanem veleúspěšného snímku Miloše Formana. Amadeus získal 8 prestižních Oscarů. I proto jeho jméno nese řadu let písecká škola: Filmová akademie Miroslava Ondříčka (FAMO).

Na účastníky a diváky čekají projekce i doprovodné akce. Hlavní festivalovou Cenu udělí mezinárodní porota po čtyřech náročných dnech. Cena Václava Kršky nese jméno po scenáristovi, režisérovi a píseckém rodákovi. Ten ve městě zfilmoval například literární díla Fráni Šrámka.

Festival slaví úspěch. Diváci “žerou” nejlepší studentské filmy i s detektivkou

article_photo

Zřejmě nejúspěšnější festival v dosavadní historii, co se týká návštěvnosti. Filmy hrané, animované i dokumentární z více než 50 zemí světa. Přes tři stovky autorů v soutěži. Promítání a řada doprovodných akcí během 4 dnů.

Ale hlavně vzpomínka na světového kameramana Miroslava Ondříčka. A velmi netradiční vyřešení fingované vraždy v přímém přenosu. Právě takový byl už 15. ročník Mezinárodního filmového festivalu studentských filmů v Písku. Hlavní Cenu Václava Kršky získal maďarský film Druhé patro.

Blumenfeld „školí“ Formana. Režíruje nejen s fantazií...

article_photo

Slavnostní večery Mezinárodního filmového festivalu studentských filmů v Písku si „vzal na triko“ režisér Richard Blumenfeld. Postaral se o netradiční ztvárnění. Spojil prvky televizního přímého přenosu České televize, filmu i divadla. Režisér Blumenfeld se na otázku cizího jména podělil i o malou rodinnou zajímavost. Ta souvisí s legendárním režisérem Milošem Formanen, který s filmem Amadeus získal rekordních 8 Oscarů.

Hlavním tématem letošní mezinárodní filmové přehlídky byla detektivka. Samotný mord vyšetřoval nejen ve městě, ale i v hledišti inspektor Bohumil Vražda. Ten neváhal vyslýchat i moderátorku, tím bavil občas i trochu šokované diváky.

A jak to nakonec všechno dopadlo? Kde se režisér inspiroval? A jak složité bylo vymyslet a následně realizovat společně se spolužáky trochu „zmatené večery“?

Richard Blumenfeld studuje režii v 2. ročníku písecké Soukromé vyšší odborné školy filmové (SVOŠF). Studenti této školy společně s kolegy z druhé filmovky ve městě, respektive z vysoké školy nesoucí název po světově uznávaném kameramanu: Filmová Akademie Miroslava Ondříčka (FAMO), připravují už tradičně mezinárodní festival filmů v Písku. Blumenfeld absolvoval už Vysokou školu múzických umění v Bratislavě a také konzervatoř.

Cimrman Brukner “nevynalézá” digitál. Křtí raději knížku s kamarády...

article_photo

Slavnostní výstřel špuntu z šumivého sektu. Hlasitý potlesk přátel, známých i řady zvědavců. Mnoho autogramů, focení a neformální rozhovory. Právě takový byl křest netradiční knížky s názvem Tři kamarádi z města P. Nejznámějším z trojice spoluautorů ojedinělé publikace je herec pražského Divadla Járy Cimrmana Písečák Petr Brukner.

Ten přispěl do knížky fotografiemi známých osobností, ale i „obyčejných“ lidí. Zbylí dva kamarádi jsou malíř, sochař a řezbář Jan Novotný, ukazuje prostřednictvím snímků výběr mnohaleté práce, a spisovatel Jan Hlach vypraví o zážitcích z Písku. Hlach trvale žije ve Švýcarsku, zhruba až 800 kilometrů od rodného města.

Křest knížky píseckých rodáků se uskutečnil v restaurantu Otava. Jde o jednu z mnoha doprovodných akcí Mezinárodního festivalu studentských filmů. Přehlídku nejlepších snímků světa mladých talentů hostí Písek čtyři dny.

Ondříčka ocení. Terč: Filmaře "kontroluje". Ale už jen z nebe...+FILMY NATÁČENÉ NA PÍSECKU

article_photo

Cenu ministerstva kultury dostane kameraman světové úrovně Miroslav Ondříček in memoriam. Ministerstvo, které Ondříčka oceňuje až po jeho smrti za přínos v oblasti kinematografie a audiovize, předběhl před zhruba 11 lety zakladatel píseckých filmových škol a mezinárodního studentského festivalu Miloň Terč.

Založil totiž vysokou školu, kterou pojmenoval po něm: Filmová akademie Miroslava Ondříčka (FAMO). Miloň Terč mluví ve videorozhovoru nejen o Ondříčkovi, ale i o mezinárodním festivalu, úspěchu školy i o Písku...

Písek a okolí láká nejen studenty, ale i štáby. Filmy, dokumenty i seriály se na Písecku natáčejí pravidelně. Více seznam +FILMY NATÁČENÉ NA PÍSECKU.

V poslední době například režiséři Bohdan Sláma, F. A. Brabec, Dušan Klein nebo Zdeněk Troška. V minulosti na Písecku natáčeli Karel Kachyňa, Zdeněk Podskalský, Jaroslav Soukup, František Filip a hlavně Václav Krška.

Festival studentských filmů v Písku založili v roce 1997 manželé Terčovi. Rok předtím vznikla na jejich popud ve městě také Soukromá vyšší odborná škola filmová. Později v roce 2004 přibyla dokonce i vysoká škola Filmová akademie Miroslava Ondříčka (FAMO). Ta nese jméno po světoznámém kameramanu Miroslavu Ondříčkovi, který se mimo jiné úspěchy výrazně podílel na filmu Miloše Formana Amadeus. Výjimečný snímek získal rekordních 8 Oscarů. Ministerstvo kultury ocenění, které in memoriam získává Ondříček, uděluje každoročně k 27. říjnu u příležitosti Světového dne audiovizuálního dědictví.

+ FILMY NATÁČENÉ NA PÍSECKU

Čtyři slunce (2012) Bohdan Sláma
V peřině (2011) F. A. Brabec
Cukrárna (2010) Dušan Klein
Hudební Písek (1992) Zdeněk Troška
Zlatý Písek (1992)

Discopříběh (1987) Jaroslav Soukup
Dobré světlo (1986) Karel Kachyňa
Duhová kulička (1985) Karel Kachyňa
Dobrá voda – 6. díl televizního seriálu (1982) František Filip
Má láska s Jakubem (1982) Václav Matějka
Trhák (1980) Zdeněk Podskalský
Kluci z bronzu (1980) Stanislava Strnada
Dívka s mušlí (1980) Jiří Svoboda

Proč nevěřit na zázraky (1977) Antonín Máša
Všichni proti všem (1977) Karel Steklý
Bohoušův syn (1976) František Filip
Lístek do památníku (1975) František Filip
Jáchyme, hoď ho do stroje (1974) Oldřich Lipský
Láska (1973) Karel Kachyňa
A zní vítr stříbrný (1973) Oleg Reif
Návraty (1972) Václav Matějka
30 případů majora Zemana – díl Mimikry (1972) Jiří Sequens st.

Už zase skáču přes kaluže (1970) Karel Kachyňa
Hogo Fogo Homolka (1970) Václav Papoušek
Popel (1969) Václav Krška
Případ pro začínajícího kata (1969) Pavel Juráček
Ženu ani květinou neuhodíš (1966) Zdeněk Podskalský
Ať žije republika (1965) Karel Kachyňa
Odcházeti s podzimem (1965) Václav Krška
Bloudění (1965) Antonín Máša a Jan Čuřík
Mezi námi zloději (1963) Vladimír Čech
Kde řeky mají slunce (1961) Václav Krška

Touha (1958) Vojtěch Jasný
Poslušně hlásím (1957) Karel Steklý
Bomba (1957) Jaroslav Balík
Strakonický dudák (1955) Karel Steklý
Jan Žižka (1955) Otakar Vávra
Z mého života (1955) Václav Krška
Stříbrný vítr (1954) Václav Krška
Měsíc nad řekou (1953) Václav Krška
Plavecký mariáš (1952) Václav Wasserman
Mikoláš Aleš (1951) Václav Krška

Řeka čaruje (1945) Václav Krška
Kluci na řece (1944) Václav Krška
Noční motýl (1941) František Čáp
Paličova dcera (1941) Vladimír Borský
Jan Cimbura (1941) František Čáp

V Ohnivém létu (1939) Václav Krška
Hudba srdcí (1934) Svatopluk Innemann
Písek (1929)
Město v lesích Písek (1925)

Mezinárodní festival studentských filmů se v jihočeském Písku uskutečnil od 15. do 18. 10.

Autor: Tomáš Ouředník | pátek 6.11.2015 21:48 | karma článku: 7.45 | přečteno: 214x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 80 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 520 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 821

Tomáš Ouředník
www.tomasourednik.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...